خـواص و مـضـرات پیـازچـه
پیـازچـه
پیازچه یا پیاز بهاره، نوعی تره پیاز از سرده والک (دارای 2زیر رده؛ پیاز و سیر) می باشد. طعمی دلپذیر دارد و ساقه سبز و سر گلوله وار (سفید رنگ) خوراکی بوده و به صورت خام به عنوان سبزی یا یکی از اجزای سالاد و سس و یا پخته و یا همراه غذا مورد استفاده قرار می گیرد.
خـواص پیازچـه
1. از نظر طب سنتی ایران پیازچه دارای طبیعتی گرم و تر است.
2. ارزش غذایی پیازچه دارای 85درصد آب، 243 میلی گرم پتاسیم ؛ 4میلی گرم سدیم؛ 27 گرم کالری و نیز سرشار از فیبر است. از ترکیبات دیگر آن شامل؛ آلیل پروپیل دی سولفاید (کاهنده سطح قند)؛ کوئرستین (آنتی اکسیدانی که فواید ضدالتهابی دارد)؛ کروم (تنظیم گلوکز و سوخت و ساز بدن) و ویتامین های C,A,K,B3,B9 می باشد.
3. یکی از مهمترین مزایای پیازچه این است که باعث تولید پروتئینی به نام ردپسین می شود و همچنین غنی از ویتامین A است که مانع کوری شبانه چشم می شود و باعث تقویت بینایی می شود و از اختلالات چشم مانند آب مروارید و زخم های قرنیه محافظت می کند.
4. ترکیبات موجود در پیازچه مانند فلاونوئید، آن توسیانین، کورستین، باعث تقویت سیستم ایمنی بدن می شود.
5. وجود فلاونوئید در پیازچه از سرطان جلوگیری می کند. فلاونوئید آنزیمی از خود ترشح می کند که رادیکالهای آزاد را کنترل و در نتیجه مانع آسیب رسیدن به BNA می شود.
6. پیازچه سرشار از ویتامین A می باشد و ترکیبی از این نوع ویتامین با نوعی از فلاونوئیدهای موجود در پیازچه مانند لوتئین، کاروتن ، از بروز سرطان ریه پیشگیری می کند.
7. پیازچه فشار خون بالا را کاهش می دهد.
8. پیازچه دارای مقدار زیادی ویتامین K و ویتامین C می باشد که به بهبود قدرت و تراکم استخوان کمک می کند.
9. آلیسین موجود در پیازچه باعث رفع انسداد عروق (سفتی عروق) می شود و از لخته شدن خون جلوگیری می کند و از حملات قلبی و سکته مغزی جلوگیری می کند.
10. پیازچه دارای خاصیت ضد ویروسی و ضدباکتریایی است که هر نوع عفونت در سیستم تنفسی را درمان می کند.
11. پیازچه به هضم غذا کمک می کند و سلامت دستگاه گوارش را بهبود می بخشد.
12. خاصیت ضد ویروسی و صد باکتریایی پیازچه باکتری هایی که به طور معمول باعث اسهال می شوند را از بین می برد.
13. پیازچه دردهای ناشی از قاعدگی که در شکم رخ می دهد را برطرف می کند.
14.مصرف پیازچه به صورت طبیعی به دلیل داشتن ویتامین C باعث تداوم در تولید کلاژن در بدن می شود در نتیجه پیازچه سلامت پوست را بهبود می بخشد و پوست را سفید و شاداب می کند.
15. پیازچه جاوی آکورتسین و آنتی اکسیدان است که خواص ضدالتهاب و ضد هیستامین دارد.
16. پیازچه کم کالری است و مصرف منظم پیازچه چربی بیش از حد بدن را ازبین می برد و برای حفظ وزن بدن مفید است.
17. پیازچه غنی از آهن است که برای تولید هموگلوبین و گلبولهای قرمز بسیار مفید است و از کم خونی جلوگیری می کند و آن را درمان می کند.
18. پیازچه دارای آهن و ویتامین C است و ویتامین C به جذب بیشتر آن کمک می کند در نتیجه مصرف پیازچه سبب افزایش انرژی می شود و خستگی را برطرف می کند.
19. کورستین موجود در پیازچه خاصیت ضدهیستامین دارد و شما را از واکنش های آلرژی که باعث مشکلات تنفسی مانند آسم و گلودرد می شود محافظت می کند.
20.پیازچه دارای ترکیبات گوگرد است و روند بهبود زخم تسریع می کند.
21. پیازچه دارای مقدار زیادی اسید فولیک، و ویتامین B3 می باشد که تأثیر خوبی بر رشد جنین داشته و خطر ابتلا به نقص لوله عصبی در نوزاد را کاهش می دهد در نتیجه غذای سالمی برای زنان باردار می باشد.
22. پیازچه کلسترول بد و تری گلیسیرید (چربی اشباع شده) را کاهش می دهد.
23. پیازچه باعث تحریک مجرای تنفسی می شود و در نتیجه باعث دفع خلط می شود.
24. پیازچه باعث بهبود عملکرد مغز و شادی فرد می شود.
مـضـرات پیـازچه
1. از مصرف پیازچه های پوست کنده و مانده خودداری کنید چرا که پیازچه نیز همانند پیاز میکروبهای موجود در محیط را به سرعت جذب می کند.
2. افراد مبتلا به بیماری پمفیگوس(یک بیماری خودایمنی پوستی و مخاطی است که ضایعات فقط داخل مخاط دهان دیده می شود) بهتر است از خوردن پیاز و پیازچه و هم خانواده آن نظیر سیر، تره ، تربچه، خودداری کنند.
3. در هنگام طبخ پیازچه برای بهره مندی از خواص این گیاه از سرخ کردن زیاد آن خودداری کنید.
4. پیاز و پیازچه دارای طبیعتی گرم هستند و مصرف بیش از حد این دو گیاه برای گزم مزاجان سبب فراموشی و سردرد می شود.